Španielske špeciality ochutnali stovky ľudí
V pestrej palete programov Otváracieho ceremoniálu EHMK 2013 mali možnosť Košičania a návštevníci mesta ochutnať rôzne tradičné španielske špeciality, ktoré im ponúkali organizátori pri Vedeckej knižnici.
Španielske kráľovstvo reprezentovalo známe Gymnázium Park mládeže, ktoré si za spôsob oslovenia verejnosti zvolilo ochutnávku španielskej gastronómie. „Urobili sme výborný program pre Košičanov. Sme jediné španielske gymnázium v Košiciach. Pripravili sme program, v ktorom vystúpia naše deti. Prichystali sme ochutnávku španielskej kuchyne, vín a rôznych jedál,“ informovala riaditeľka gymnázia Alena Bobáková.
Návštevníci si vyberali z veľkého množstva špecialít – predovšetkým podľa toho, čo sa zdalo ich očiam najchutnejšie. V ponuke boli tradičná paella, tortilla, ale tiež pestré šaláty z plodov mora a iné dobroty. Okrem jedál mohli degustovať rôzne druhy vín z hrozna, ktoré dozrelo na slnečných španielskych svahoch.
Pri španielskej ochutnávke sa pristavil aj starší pán Gejza, ktorý bol zvedavý čo sa to vlastne ponúka: „Španielsku kuchyňu nepoznám, ale ochutnal som ´jednohubku´ a chutila mi,“povedal. Oslovili sme aj študentku gymnázia, ktorá sa veľmi tešila nielen zo samotnej akcie, ale aj na svoje tanečné vystúpenia: „Keďže je to španielska akcia, do programu sme zahrnuli španielske tanečné zostavy a piesne. No a pre gurmánov rôzne španielske pochúťky a víno, ktoré azda celý svet pozná pod názvom Sangria“, povedala Daniela. Viacerým labužníkom chutili najmä rybacie špeciality a typické španielske víno.
Akciu si nenechali ujsť ani Španieli a Španielky, žijúci v Košiciach a na Slovensku. Nechýbal medzi nimi ani učiteľ španielčiny na spomínanom gymnáziu Milan Kolcun, známy turistický sprievodca po pamätihodnostiach Košíc, ktoré od uplynulého víkendu s hrdosťou používajú spojenie – Európske hlavné mesto kultúry.
Najnovšie komentáre